Saturday, February 26, 2011

First Time

Apa khabar semua? Bertemu kita lagi^_^ Entry kali ini nak bercerita tentang lawatan ke DESA CARGILL. Mesti anda tertanya-tanya apa tu kan kan kan kan kan kan????? DESA CARGILL ini ialah sebuah company yang sangat terkenal dan mempunyai banyak cawangan di seluruh dunia dan HQ company ini beroperasi di US. (Kalau tak percaya boleh search di internet) DESA CARGILL terletak di Kolombong. Senang ja nak jumpa company ini sebab terletak di tepi jalan ja. Kalau tak silap seramai 35 orang kami termasuk pensyarah telah ke kilang DESA CARGILL di Kolombong.

Lawatan kami bermula pada jam 10 am (Lambat sampai gara-gara tunggu seseorang). Ini lah pertama kali dalam hidup saya memasuki kilang memproses makanan ternakan. Kami telah melawat ke warehouse, bahagian pengasingan raw materials, tempat penyimpanan drugs, dan mixing process. Banyak pelajaran yang kami dapat melalui lawatan ini. Antaranya, baja makanan ternakan ini 50% contain of corn, 30% contain of lupa lah.....hehehe. Selain itu, dapat juga kami mengetahui marketing strategy dan method to record of their inventory. Best juga melawat kilang ni hehe...harap-harap ada lagi kesempatan untuk melawat ke tempat-tempat yang tak pernah pergi. Di bawah ada beberapa gambar yang sempat di ambil (dalam kilang tak da sebab di larang)....enjoy:


CENDERAHATI UNTUK DESA CARGILL


PINTU DEPAN KILANG(SEMPAT AMBIL GAMBAR SEBELUM PULANG)


MACAM ENGINEER

TIME PENYAMPAIAN CENDERAHATI


TIME MENDENGAR TENTANG CARGILL


PENCERAMAH(LUPA DAH NAMANYA)


MACAAM PEKERJA KILANG

Thursday, February 24, 2011

22/2/2011

Hi semua! Dah lama tak buat entry baru...sejak akhir-akhir ini sibuk ja memanjang dengan class, assignment, activity dan sebagainya. Baru hari ini ada kesempatan. Kali ini saya nak berkongsi cerita tentang pilihan raya. Tapi bukan pilhan raya pasal politik...hehehe.

Pada 22 February lalu, pilihan raya MPP telah berlangsung di dalam kampus UiTM Sabah. Kalau tak silap seramai 19 orang calon telah bertanding merebut 2 kerusi fakulti masing-masing. Sehingga hari ini, saya still tak tahu siapa yang menang dan siapa yang menjadi YDP MPP. Macam biasalah, sebelum hari mengundi berlangsung, rapat umum akan diadakan untuk para calon meraih sokongan daripada para mahasiswa. Macam-macam lah manifesto yang mereka laungkan antaranya tindakan(ini ja yang saya ingat sebab senang dingat) dan lain-lain. Harapan saya terhadap para MPP baharu, tahniah dan selamat menjalankan tugas, semoga apa yang dijanjikan pasti ditunaikan sekiranya mampu...jangan hanya menabur janji. KU TUNTUT JANJIMU.


AFIQ & ZUL TIME RAPAT UMUM

Monday, February 14, 2011

Nabi Muhammad penyelamat maruah wanita daripada kehinaan

FIRMAN Allah SWT bermaksud: "Demi sesungguhnya adalah bagi kamu, pada diri Rasulullah itu contoh ikutan yang terbaik, iaitu orang yang sentiasa mengharapkan keredaan Allah dan (balasan baik) pada hari akhirat serta dia menyebut dan mengingati Allah (pada masa susah dan senang)." (Surah al-Ahzab, ayat 21)

Memperingati dan meraikan kelahiran Baginda SAW adalah satu tuntutan dan bukti kecintaan kita terhadap baginda. Hendaklah kita mewujudkan perasaan kasih sayang yang tinggi terhadap Nabi akhir zaman yang menduduki tempat itu dalam senarai ‘The 100 Most Influential People in History’ seperti yang dipaparkan dalam tulisan Michael Hart.

Kehebatan Nabi SAW dan kelahiran baginda telahpun diberitakan menerusi kitab Taurat dan Injil. Namun fakta itu disembunyikan oleh golongan Yahudi dan Nasrani disebabkan Nabi Muhammad SAW bukanlah daripada kalangan mereka tetapi orang Arab.
Dalam al-Quran banyak diceritakan mengenai kelahiran Nabi SAW sebagai pembawa rahmat bagi sekalian alam. Firman Allah bermaksud: “Dan tiadalah Kami mengutuskan engkau (wahai Muhammad) melainkan untuk menjadi rahmat bagi seluruh alam.” (Surah al-Anbiyaa’, ayat 107)

Menurut jumhur ulama bahawa junjungan besar Nabi Muhammad SAW dilahirkan pada Isnin 12 Rabiul Awal Tahun Gajah bersamaan dengan 20 April 571 Masihi. Suasana dunia ketika baginda dilahirkan ke dunia terbahagi kepada dua kuasa besar iaitu empayar Rom dan Parsi. Rom mewakili dunia penganut agama Nasrani dan Parsi mewakili penganut Majusi (penyembah api).

Ketika itu kaum wanita dianggap masyarakat kelas dua. Mereka dilayan sebagai alat memuaskan nafsu semata-mata. Mereka diperdagangkan, perjudian dan arak adalah perkara biasa dan bukan dianggap suatu keaiban bagi masyarakat Jahiliah.

Kelahiran anak perempuan adalah satu kehinaan di sisi masyarakat Arab Jahiliah. Mereka sanggup membunuh anak perempuan bagi menjaga maruah di sisi kaum mereka. Peperangan dan pembunuhan adalah perkara lumrah. Bangsa Arab berada dalam keadaan huru-hara, tiada pemimpin negara kerana mereka lebih berbangga dengan suku kaum masing-masing. Pertelingkahan yang kecil boleh mengakibatkan perseteruan berkurun tahun lamanya.
Tegasnya, sebelum kelahiran Nabi Muhammad SAW, dunia berada di persimpangan kegelapan moral dan tauhid walaupun tegaknya dua tamadun empayar manusia yang besar iaitu Rom dan Parsi.

Diceritakan bahawa kelahiran Nabi SAW itu dikenali Tahun Gajah sempena tewasnya tentera bergajah Raja Abrahah yang beragama Kristian mengerah tenteranya ke Makkah untuk meruntuhkan Kaabah bagi masyarakat dunia bertumpu ke gereja yang dibina di Syam, ibu kota Yaman seperti dirakamkan dalam al-Quran yang bermaksud: ”Tidakkah kamu melihat bagaimana Tuhan kamu memperlakukan terhadap tentera bergajah (yang hendak meruntuhkan Kaabah).” (Surah al-Fiil, ayat 1)

Kemudian pada akhir ayat Allah berfirman bermaksud: “Dan Allah mengutuskan ke atas mereka burung ababil yang melontarkan mereka dengan batu daripada tanah yang dibakar (sijjil). Maka jadilah mereka seperti daun-daun yang dimakan (ulat).” (Surah al-Fiil, ayat 5)

Bapa Nabi SAW ialah Abdullah bin Abdul Muttalib seorang pedagang dari Syam yang meninggal dunia ketika baginda berusia enam bulan dalam kandungan. Dikisahkan ketika baginda dilahirkan, Nabi SAW tidak menangis seperti bayi lain. Apabila Nabi berpaling ke arah Parsi, api sembahan kaum Majusi di Parsi (Iran) terpadam dengan tiba-tiba. Apabila berpaling ke arah ibu kota Rom, istana maharaja Rom bergegar, Raja Rom memerintahkan agar dicari dan dibunuh bayi berkenaan.

Perkara ajaib yang berlaku adalah mukjizat kenabian yang Allah tunjukkan bagi tujuan agar masyarakat Arab dan dunia memberi perhatian dan mengenali dengan Nabi Muhammad SAW. Ia juga sebagai suatu hikmah yang mana ia dapat menjawab segala tohmahan orientalis yang ingin merosakkan nama baik dan peribadi Nabi yang sebenarnya dipelihara oleh Allah sejak lahir lagi.

Siti Aminah, bonda Nabi ditakdirkan meninggal dunia ketika usia Nabi enam tahun. Kemudian baginda dipelihara datuknya Abdul Muttalib. Pada usia lapan tahun, Abdul Muttalib pula meninggal dunia dan Abu Talib, bapa saudara Nabi memeliharanya sehingga baginda meningkat dewasa dan membawanya ke Syam untuk berjumpa pendeta Nasrani, Buhara/Bahira serta melihat tanda nubuwah Nabi. Pendeta itu memperingatkan Abu Talib agar menjaga Muhammad daripada orang Yahudi dan Nasrani, jika mengetahuinya mereka akan membunuh anak saudaranya itu.
Pengajaran dan iktibar daripada kisah perjalanan hidup (sirah) Nabi Muhammad SAW ketika lahir dan dibesarkan oleh Abu Talib penuh dengan liku, menjadi anak yatim pada usia kecil memang satu dugaan besar. Ini membentuk jiwa yang kental, sabar dan tabah.

Mukjizat yang berlaku terhadap Nabi pada saat kelahirannya dan sepanjang zaman membuktikan bahawa Nabi akhir zaman itu sebagai pemimpin dan penyelamat umat manusia sejagat.

Memperingati ulang tahun kelahiran Nabi SAW memang digalakkan tetapi hendaklah bersesuaian dengan cara yang tidak bercanggah dengan syariat agama.

Hendaklah umat Islam mengikuti sunnahnya, bercakap benar (siddiq), beramanah (amanah), menyampaikan (tabligh) dan bijaksana (fatanah). Antara sunnah harian Nabi ialah membaca doa sebelum dan selepas makan. Membaca doa sebelum dan apabila bangun tidur. Membaca doa sebelum keluar dan ketika balik ke rumah. Masuk tandas dengan kaki kiri dan doa, keluar tandas dengan kaki kanan dan doa. Mengucup hujung jari selepas makan, membaca doa selepas wuduk, membaca doa semasa pergi ke masjid, masuk masjid dan keluar masjid, membaca doa ketika memulakan (menaiki) kenderaan.

Sirah Nabi ketika kecil tidak pernah menyembah berhala dan terbabit dalam kehidupan sosial Arab Jahiliah yang penuh kekufuran dan kesyirikan. Menyayangi orang miskin, ibu tunggal, anak yatim dan berusaha membantu mereka, selain menghindari semua kejahatan Jahiliah seperti judi, minuman keras dan sebagainya. Berkelakuan lemah lembut sehingga Baginda dikenali sebagai as-Siddiq (yang benar) dan al-Amin (yang dipercayai).

Nabi SAW pernah melihat Yahudi berpuasa asyura sempena memperingati kisah terselamatnya Nabi Musa daripada Firaun, dan bersabda : “Kami adalah lebih berhak daripada kamu mengenai Musa (amalan berpuasa).” Maknanya, Nabi sendiri memperingati peristiwa agama. Maka sudah tentulah kita umat Islam perlu mengingati kelahiran Nabi SAW.

Kita digalakkan memohon kepada Allah SWT agar diberi dorongan dan kekuatan untuk terus berusaha menjadi umat Nabi Muhammad SAW yang terbaik (khaira ummah) dan sebagai ummatan wasata (umat pilihan/umat teladan) dan menjadi saksi di antara sekalian umat manusia sejagat.

Firman Allah bermaksud: “Supaya Rasulullah (Muhammad) menjadi saksi yang menerangkan kebenaran perbuatan kamu dan supaya kamu pula layak menjadi orang yang memberi keterangan kepada umat manusia. Oleh itu dirikanlah sembahyang dan berilah zakat, serta berpegang teguhlah kamu kepada Allah. Dialah Pelindung kamu, dan Dialah sebaik-baik Pelindung dan sebaik-baik Pemberi pertolongan.” (Surah al-Hajj, ayat 78)

sumber: www.bharian.com.my oleh IBRAHIM ABDULLAH
P/S: SALAM MAULIDUR RASUL

Tuesday, February 8, 2011

Crocodile Farm

Hi bloggers! Dah lama tak tulis entry baru..al maklumlah tak sempat hehe. Pada 1 February yang lalu, saya dan rakan-rakan telah pergi ke Taman Buaya Tuaran untuk memenuhi aktiviti cuti kami hihi. Di bawah ada beberapa gambar time di sana...BUAYA PUTIH


KAMI SEMUA EXCLUDING YANG AMBIK GAMBAR


LAMBAIAN SEORANG RAKAN


KASIH SAYANG SADRE TERHADAP IKAN


ZUL DI BAHAM


SEBELUM MASUK


Thursday, February 3, 2011

hmmm...

will update soon...
Related Posts with Thumbnails