Friday, December 31, 2010

MY 2010

Salam 1 Malaysia semua. Pertama sekali tahniah kepada pasukan Malaysia kerana berjaya memenangi Piala AFF Suzuki buat julung kalinya. Hari ini saya tak nak bercerita pasal team Malaysia. Hari ini saya nak berkongsi pengalaman, kisah, coretan dan kenangan ku di tahun 2010. Macam-macam yang telah saya lalui di tahun 2010 ini. Hari ini hari terakhir untuk 2010; semoga tahun ini lebih baik dari tahun 2009.

Macam-macam perkara yang telah saya lalui dengan rakan-rakan sepanjang tahun 2010. Awal tahun ini dah terima satu musibah yakni tak dapat hostel. Pening kepala memikirkan nak stay di mana rumah ku jauh (tak sejauh rakan-rakan yang lain). Cara terbaik ialah paitung iaitu tumpang di bilik kawan yang dapat hostel. Nasib baik si Joko dan Sarie dapat kolej. Seramai 4 orang kami paitung. Riuh rendah bilik itu oleh kami. Biarpun sempit dan serba kekurangan, kami bahagia.hahaha. Thank u Joko & Sarie. Rasanya itu ja lah problem terbesar ku tahun ini. Bulan Februari pula kami trip ke Labuan tanah tumpah si Joko. 1 malam kami stay di Manikar Resort dan 1 malam di rumah Joko. Itulah pengalaman pertama kami bercuti sama-sama. Kami juga telah ke Sabah Port. Mantap geng di sana. Usai semester 4 ku dengan jayanya walaupun merosot.

OPKIM LABUAN


KAKS



Semester 5 ku di hiasi pelbagai aktiviti. Pertama saya menjadi pembantu MDS kemudian terlibat dengan OPKIM-Program anak angkat. OPKIM pertama ku ialah di Kg Murni Nabawan. Pengalaman di sana memang best. Macam-macam yang saya lakukan time di sana. Paling banyak ialah menjadi pemandu. Pemanduan yang paling mencabar time drive ke Keningau. Naik turun bukit laluannya. Bahaya juga kalau silap. Kalau mama ku tahu aku bawa kereta pergi Keningau. Habis aku di maki. Pastu saya menyertai minum pagi bersama seorang dato(x ingat namanya) di Hotel Le Meridean. Sedap-sedap makanannya.hehehe. Next, saya join Seminar Belia Kebangsaan di UMS. Kami menang juga time di sana. yahoooo. Selepas raya, saya ikut pula KAKS dan mendapat johan RP terbaik. Selang 3 hari kemudian saya pergi ke Labuan untuk OPKIM lagi. Biarpun penat. Saya gembira dengan family di sana. Last sekali, saya menjadi urusetia untuk Seminar Sains Komputer dan Matematik pada 21-22 Dec lalu.

Itulah antara aktiviti-aktiviti yang saya sertai tahun 2010. Yang tak forrmal pula; macam biasalah lepak ngan kawan-kawan di 1 Borneo, jalan-jalan di KK, tengok wayang, makan, Shisa stay out dan macam-macam lagi yang tak berfaedah tapi tak memudaratkan. Apa-apa pun saya ingin memohon maaf kepada rakan-rakan dan semua yang mengenali diri ini jika pernah membuat salah dan sebelum 2010 melabuhkan tirainya; SELAMAT TAHUN BAHARU 2011 kepada anda semua. Semoga kita menjadi lebih baik di tahun-tahun yang akan datang dan impian serta azam kita pada tahun ini tercapai.

ROOMATE C3515


TIME DI NABAWAN


Monday, December 27, 2010

Uexpected

Salam 1 Malaysia semua. Dah lama tak buat entry baru. Kali ini saya nak bercerita mengenai bola sepak. hehe. Semalam dah berlangsung perlawanan akhir pertama Piala AFF Suzuki antara Malaysia dan Indonesia. Pasti ada antara kalian yang dah tengok semalam.


Ini lah kali pertama saya melihat Malaysia bermain dengan baik sekali. Mereka berjaya menguasai bola dari awal hingga minit terakhir perlawanan. Sungguh tak sangka. Saya berasa puas melihat perlawanan tersebut bercampur bangga dengan sokongan padu penyokong yang telah membanjiri Stadium Nasional Bukit Jalil. Pertama kali melihat stadium tersebut penuh demi melihat bola sepak. Tahniah kepada Malaysia yang berjaya menumpaskan Indonesia dengan 3 gol berbalas 0. SYABAS. Perlawanan akhir ke-2 akan berlangsung di Stadium Gelora Bungkarno pada 29 December ini. GOOD LUCK MALAYSIA.

Ramai-ramai lah kita semua menyokong Malaysia pada hari rabu ini. Semoga mereka menang dan membawa pulang Piala AFF Suzuki buat julung kalinya. AMIN.

SAFEE KETIKA MENJARING

Monday, December 13, 2010

ME & THEM

Saturday, December 11, 2010

The End


Alhamdulillah...syukur sangat kepada yang Esa. Akhirnya semester 5 ku berakhir dengan jayanya setelah semua subject ku lulus biarpun result paling teruk.huhuhu. Tak pa next sem boleh cuba lagi untuk naikkan CGPA. Semester depan dah akhir semester untuk ku. Hopefully grad on time. Amin. Semoga kita semua grad sama-sama.


TEMAN SEPERJUANGAN


Wednesday, December 8, 2010

Water

Air merupakan perkara asas yang sangat penting dalam kehidupan seharian kita. Ia di gunakan acap kali dalam rutin harian kita seperti mandi (lebih-lebih lagi mandi wajib), mencuci, dan makan & minum. Kali ini saya nak berkongsi cerita tentang air.

Pada hari jumaat yang lalu terdengar khabar bahawa air akan mati pada 8 – 12 December ini. “Mati lagi, asal aku di rumah ja ada masalah air,”saya merungut. Tujuan air dimatikan ialah nak membaik pulih agar tekanan air dikawasan saya ini bertambah baik. Hari ini air dah mati. Nasib baik lah masih ada air di dalam tong air (kami panggil d

rum). Baru hari pertama air dalam tong dah habis digunakan. Payah ni. Sabar ja lah. Ini semua cubaan. Dalam merungut, tiba-tiba teringat kawan-kawan hostel dan classmate.

Tiba-tiba terbayang keadaan seorang kawan ni; si J. kalaulah dia melalui keadaan saya sekarang ini. Entahlah apa jadi kat dia. Si J di hostel selalu ja pergi mandi. Balik dari class terus melabur dan mandi. Kadang-kadang saya hitung juga berapa kali si J mandi ni. Saya mandi 2 kali sehari ja, si J 4 kali sehari kot. Banyak betul menggunakan air. Pasti resah dia jika berada di tempat ku sekarang. Hehehe. Classmateku pula, si C, selalu ja saya usik dia. Dah mandi kah belum. Asal jumpa dia di class saya tutup hidung tanda mengusik dia. Bukan dia seorang ja, classmate yang lain pun saya usik juga. “nda mandikah?”kata-kata keramatku kepada mereka. Saya berkata demikian kerana saya melihat rambut mereka kering tiap kali ke class. Jadi, saya pun buat assumption yang diorang tak mandi pagi.hehehe. Kalau tak ada air macam sekarang ni tak pa lah kan.

Harap-harap tengah malam ada air lah. Boleh juga mandi membersihkan diri. Liat badan kalau tak mandi. Lima hari yang akan datang pasti mencabar.huhuhu.

Thursday, December 2, 2010

OPKIM Labuan

Pada 25-28 Nov 2010 yang lalu saya telah ke Labuan menyertai OPKIM – IPT yang disertai oleh UMS,Matrikulasi Labuan dan UiTM Sabah. Seramai 120 orang peserta yang menyertai program tersebut.

25 Nov 2010 – Kami (32 orang) telah bertolak dari UiTM Sabah menuju ke Menumbuk untuk menaiki feri ke Labuan. Perjalanan kami mengambil masa lebih kurang 3 jam. Kami sampai di menumbuk 10.30 am. Setiba ja di sana kami terus bergegas menaiki feri kerana feri dah nak bergerak. Ingat nak beli sesuatu sebelum menaiki feri tapi tak sempat (nak beli deodorant sebab lupa bawa). Kami sampai di Labuan jam 1.30 pm iaitu Kg Bukit Kuda. Majlis perasmian program kami berlangsung di situ. Majlis bermula dalam jam 2 lebih (VIP lambat sampai). Pada masa yang sama, perut kami semua dah berbunyi mencari makanan. Sebelum kami menjamu makanan, majlis penyerahan anak angkat berlangsung. Nama saya tak disebut termasuk 3 orang rakan saya. “Aku tercicir kah ni,”hatiku berbisik. Rupa-rupanya mereka perasan juga ada nama yang tak disebut. Mereka pun merombak semula nama-nama kami termasuk yang dah disebut. Semua pun bertukar-tukar keluarga semula. Keluarga angkat saya, A-an dan Bel bernama Rostam. Kami 3 orang berada dalam keluarga yang sangat ceria ini.

26 Nov 2010 – Pada tarikh ini kami tak ada apa-apa aktiviti. Kami Cuma meluangkan masa bersama keluarga angkat kami saja. Keluarga angkat kami ini sangat berpengaruh. (keluarga mantan ketua kampong Lubuk Temiang). OPKIM kali ini diadakan di 2 buah kampong iaitu Kg Bukit Kuda & Kg Lubuk Temiang. Kakak kami (sebenarnya mak angkat kami, dia suruh kami panggil kakak sebab dia masih muda lagi walaupun dah ada 4 anak) suka sangat melatah. Kalah si Bel. Balik-balik melatah. Dia ini anak mantan ketua kampong iaitu Hj Alias. Rumah kami berjiran dengan rumah Hj Alias. Hj Alias pula mengambil 5 orang anak angkat iaitu Hasni,Stracy,Lucy,Ija & Nani. Kami selalu ja pergi rumah mereka,makan,minum & ke tandas. Bergosip pun di sana. Ada 1 lagi rumah yang berjiran dengan kami, saya tak ingat namanya. Kami panggilnya nenek. Dia baru kehilangan anak tunggalnya 3 bulan yang lalu. Semasa dia berjumpa dengan saya kali pertama, dia menangis. Saya pun kaget. “Apa hal?”. Rupa-rupanya anak mirip dengan muka saya. Semua pun cakap saya mirip dengan arwah Wan. Kami telah ke Bandar berjalan-jalan. Sempat juga kami beli cokelat dan ole-ole untuk keluarga kami. Saya pun sempat beli deodorant. Pada sebelah malam pula, kami mengadakan motivasi kepada anak-anak Kg Lubuk Temiang.

27 Nov 2010 – Kami semua bangun awal bersiap untuk ke Kg Bukit Kuda. Acara sukaneka diadakan di sana. Macam-macam sukaneka yang dipertandingan. Conyohnya tarik tali, straw, bola beracun dan sebagainya. Saya hanya menyertai satu ja iaitu fearfactor. Saya minum air halia 1 botol. Pedas gila perutku dan leher ku time minum. Saya tak kisah, yanh penting kami menang. Yeeeaaaahhhh. Kg Bukit Kuda Cuma menang 2 game ja. Yang lain kami menang semua. Hahahaha. (kami jadi orang kampong Lubuk Temiang buat sementara waktu). Banyak kami bawa pulang hamper. Tak sia-sia kami. Pada sebelah malam pula, acara malam ria berlangsung. Malam ria kali ini sangat unik sebab bergabung dengan majlis perkahwinan. Sebelum acara kami bermula, acara berinai dan marhaban bermula dulu. Pertama kali saya lihat marhaban. Lepas acara marhaban, malam ria pun bermula dengan persembahan dari kanak-kanak dan para peserta OPKIM.

28 Nov 2010 – Hari yang sangat sayu untuk kami semua. Majlis penutupan program berlangsung dengan penyerhan semula anak-anak angkat. Keluarga angkat kami sangat sedih sampai menangis. Nenek telah memberi saya duit dan kakak member kami sarong. Sempat juga ibu(isteri Hj Alias) berbisik,” janganlah dulu kau balik Wan(nama panggilan ku di sana).” Sediah hatiku mendengarnya. Tiap hari saya menjadi driver untuk menghantar nasi lemak ke Bandar. Rindu saya dengan mereka. Adik-adik angkat ku pun menangis. Si Syarif yang paling sedih sebab dah tak ada saya yang sama jantina dengannya. Adik beradiknya semua bini bini(bahasa Labuan). Kami bertolak dari Labuan jam 2 pm menuju ke Menumbuk menaiki feri.

Monday, November 22, 2010

Part 5

Akhirnya KAKS pun melabuhkan tirainya semalam...penat sungguh rasanya nak menyiapkan rancangan perniagaan. Bukan senang tau. Biarpun penat, pengalaman bertambah. Yang paling bestnya, kami menang dalam kategori peruncitan,dapat piala. Biarpun kami punya cashflow rugi boleh juga kami menang. Rezeki.

Cerita KAKS sampai situ ja. Semua kawan-kawan ku dah balik. Semuanya dah bertaburan di kampung halaman masing-masing. Aku pun nak balik rumah juga lepas ni. Tak sabar rasanya. Apa-apa pun, semester 5 ku dah berakhir. Semester inilah semester yang paling menyeronokkan berbanding dengan semester yang lalu. Banyak aktiviti yang aku ikut. Itulah best. Memori yang paling dirindui ialah OPKIM di Nabawan. Banyak kenangan manis sepanjang berada di sana. Kalau ada masa dan jodoh, aku akan ke sana lagi. Insyaallah.



Semester depan akan bermula pada 3 januari 2011. Tak sabar nak merasa part 6.hehehe. Harap-harap, semuanya akan berjalan lancar.AMIN.

Tuesday, November 16, 2010

SALAM AIDILADHA

Esok dah raya haji..cepatnya masa berlalu.

SELAMAT HARI RAYA KORBAN buat anda semua. Semoga pengorbana kita selama ini di redhai dan diterima oleh yang Esa. Amin. Jangan lupa bawa daging korban balik rumah.

Monday, November 15, 2010

HAPPY HOLIDAY


Exam ku dah berakhir...yeeaaaaa happynya. mudah-mudahan semua lulus degan jayanya.amin.

Aku masih lagi di UiTM kerana menyertai Kursus Keusahawanan (KAKS). Kursus ini akan berjalan dari 15-21 November. Ada cuti 1 hari,itu pun cuti raya(17th Nov). Kawan-kawan ku ada tak balik raya haji kali ini, 1st time tu diorang beraya sendiri. entahlah apa perasaan mereka. Apa-apa pun semester 5 ku dah berakhir, tahun hadapan aku dah part 6. Last semester dah aku diploma. Semoga semuanya berjalan dengan lancar.am
in.

Itulah saja benda yang nak aku sampaikan. Kepada kawan-kawan, selamat bercuti,semoga sihat selalu dan panjang umur kita jumpa lagi. HAPPY HOLIDAY ^_^



Thursday, November 11, 2010

MAYA,ZAMRIAH & ZAINAB


suddenly i want post something in my blog.hehe

Do you like cat? i like it to. cat is so cute thats why i like it hihi. however, i dont like a black cat. its look scary when its stare to me.(macam mau di tendang ja ni bha haha).

now, i want to introduce not my cat but my roomate's cat.hihi this is MAYA.cantikkan. She stayed in our room since we move to cluster c. matanya besar macam mata si.......(adaleeeerrr)hahaha.


MAYA


this is her daughter, ZAINAB & ZAMRIAH. cute kan. dulu kmi ingat c zamriah ni jantan. rupa2 nya betina. kami tukar lah namanya dari zamri ke zamriah.hihi

ZAINAB


ZAMRIAH

Today, all of them not stay in my room anymore. Zamriah is missing.ntah pergi mana. Zainab merayau sana sini di cluster c. Maya pun sama. Kadang-kadang ja si Maya datang bilik bila lapar sangat.

Tuesday, October 26, 2010

GOOD LUCK^_^

Hi once again^_^

nothing to say, just wanna wish to all of you.
ALL THE BEST FOR YOUR FINAL EXAM & GOOD LUCK.:-)



Wednesday, October 20, 2010

10/10/10

Hi! Dah lama tak post something.hehe macam biasa busy dengan macam macam kerja. Assignment, class, facebook, tidur, makan dan yang sama waktu dengan nya. Hari ini saya nak bercerita tentang perjalanan ku ke Tawau tempoh hari. Begini kisahnya…

8 october 2010 – sepanjang hari di dalam bus. Mau jadi gila rasanya. Nasib baiklah En. Ardy ada bawa 2 CD (Robin Hood & Percy Jackson). Dapat juga hilang kan perasaan yang hampir nak gila. Sebelum itu, ada sesuatu berlaku. Perjalanan kami terhenti hamper 1 jam disebabkan tanah runtuh. Ingatkan terpaksa patah balik. Nasib baik lah jalan dapat di buka semula. Pada malam sebelum kami bertolak ada lagi kejadian berlaku. Cuma 8 orang ja yang datang pergi meeting. Penama penama yang lain tak jadi pergi disebabkan entah lah apa. Dalam hati berbisik ,“ macam tak jadi ja nie”. Kami di suruh oleh cik Hayat untuk mencari seramai 20 orang ahli kalau nak juga pergi. apa lagi mereka semua pun bergegas lah mencari. Akhirnya, dapat juga mereka cari orang ( langsung tak cari). Kami tiba di UiTM kampus Tawau jam 8++pm.

9 october 2010 – activity bersama pelajar Prekom bermula jam 10am ( ada masalah lagi berlaku). Antara aktivitinya ialah LDK, makan, dan sukaneka. Sukaneka tak dapat dijalankan kerana hujan turun (tapi berhenti juga). Sebelum itu, kami pergi melawat kampus baru UiTM di Balong. Kami mengambil kesempatan waktu sukaneka merayau-rayau di Bandar Tawau. Kali terakhir aku ke Tawau semasa aku berumur darjah 4. Semua tentang Tawau langsung aku tak ingat. Lemah sungguh kepala otak ku ini. Macam-macam lah diorang beli time merayau-rayau. Aku pun sama juga;amplang,kuih cincin dan sayap bakar. Paling sedap dapat makan pisang goreng keju dan mango sago. Pada sebelah malam, LDK diteruskan.

10 october 2010 – kami bertolak ke KK. Seharian dalam bus, jadi gila balik. Kali ini tak ada apa-apa yang di tonton. Pakcik bus langsung tak pasang radio (bosan). Tiba-tiba teringat hari ini 10/10/10 tarikh yang sungguh cantik dan keramat untuk mereka yang ada peristiwa penting (sambil menahan kencing) lalu bermonolog “ bila lah sampai, tak tahan dah ni”.

TIME MEMBELI AMPLANG


TIME MERAYAU-RAYAU



BUDAK2 PRE-COM

Friday, October 1, 2010

MY RAYA

Dah lama tak post something. Likewise, always busy. So many work to do. Okey, hari ini saya nak cerita tentang raya. Biarpun raya dah sampai ke fasa yang terakhir rasanya masih sempat lagi kan. Siapa yang nak baca postku silakan, yang tak nak baca tengok tengok ja lah ya.

Raya pertama macam biasalah, solat aidilfitri, pergi rumah jiran-jiran, lepas tu solat jumaat. Raya kedua, pergi rumah pakcik makcik dan siram kubur. Raya ke-3 dan 4, keluar dengan kawan-kawan pergi menziarah sampai malam. Kenyang gila time tu. Sampai rumah terus tidur. Raya ke-5 dan 6 cuti, saya duduk di rumah ja nak buat kerja yang belum siap (assignment). Esoknya, raya ke-7, jalan lagi dengan kawan (zul, sarie dan ramli) pergi menziarah. Biarpun penat, yang penting kenyang.

Begitulah cerita raya saya time cuti. Simple ja. After cuti, saya pergi beraya lagi. Hehehe. 2 buah rumah kami pergi; rumah sarie dan sashrieq. Sedap masakan mama diorang. Thank you guys.

Esok kami nak pergi beraya lagi. Kali ini pergi rumah yang dah saya pergi (datin dan liyana) dan rumah ella (belum pernah masuk lagi).


BERAYA DI RUMAH SASHRIEQ

Wednesday, September 8, 2010

MOHON MAAF


Dah lama tak update blog. Hari ini baru ada kesempatan. Biasalah kan artis sibuk sana dan sini hehehe (perasaan).

Pejam celik pejam celik, dah sampai ke penghujung RAMADHAN. Tinggal beberapa jam lagi Takbir akan berkemundang. Adakah kita gembira atau sedih? Kalau tanya kawan-kawan,offcourse lah gembira(dapat balik kg beraya,dapat cuti lama-lama bersama family), kalau tanya adik beradik,lagi lah gembira (dapat baju raya baru,ada duit raya), kalau tanya mak dan ayah, macam tak ada apa-apa (raya kah tak raya kah lebih kurang juga). Hakikatnya, mak dan ayah pun gembira cuma tak berapa nampak dari raut wajah mereka (banyak keluar duit kali..hehehe). Tapi, kalau tanya ustaz dan ustazah, tentulah mereka sedih; tak tahu sempat bertemu RAMADHAN yang akan datang atau tidak. Kalau tanya aku, jawapan tak tetap; kadang gembira, kadang tak rasa apa-apa,sedih tak ada lah(kalau ada bagus juga).

RAMADHAN tahun ini paling mencabar buat diri saya. Macam-macam perkara yang berlaku dalam bulan puasa ni. Hari yang paling seksa ialah hari semua kami berpindah ke hotel (hostel baru). Kalau tak silap minggu pertama puasa. Pada hari itu semua tenaga telah ku kerahkan untuk mengangkat barang-barang ku dan barang-barang kawan-kawan ku. Pada hari itu juga kami ada 2 test;pagi dan petang. Paling teruk, saya langsung tak ada study untuk test petang. Natijahnya, tak dapat jawablah. Harap-harap lulus lah.AMIN. SEMOGALAH KAN. Selain itu, bulan ni juga paling banyak keluar duit huhuhu. Ingat boleh jimat, rupanya tak;sama juga macam tahun lalu. Apa tidak, asal sungkai ja,makan di luar. Asal di luar ja,sungkai lah. Semoga RAMADHAN tahun ini merupakan RAMADHAN yang terbaik dan menjadi batu loncatan untuk kita lebih beribadah kepada ALLAH SWT. Semoga kita dipertemukan lagi dengan RAMADHAN yang akan datang. Mudah-mudahan AMIN.


Sebelum Takbir kedengaran, sebelum roh pergi meninggalkan jasad, dengan kesempatan yang ada ini, saya ingin memohon maaf dari hujung rambut hingga hujung kuku kaki andai ada tersilap kata, terkasar bahasa, terumpat, terolok, tertuduh bukan-bukan, terbuat anda sakit hati, terhina dan segala macam yang membuat anda marah dengan saya. Sesungguhnya, segala yang baik itu datangnya daripada ALLAH SWT dan yang buruk serta tak baik itu datang dari diri yang hina ini. Saya cuma insan biasa yang tak lari dari salah dan silap. SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR DAN BATIN.^_^







Sunday, August 29, 2010

DOTA


Do you really know what Dota is? If not, let me tell u. Dota is a game (strategy game). It is one of the most popular games in the globe (rasanya lah). When does Dota exist? Why it is exist? Until today I don’t know the background of Dota. I just know how to play (best hehehe). If u really wants to know more details about Dota, ask ABBY (dia lbh tahu). No. phone nya I don’t have. Klau mau, mnta ngan AFIQ or FARIZ (klau diorg ada lah). I start playing Dota since I’m in Part 2. I learn fromZUL, JOKO & SADRE .

28 August 2010: My friends ( JOKO,ZUL,SADRE & SHAHARI) and I join the Dota tournament. That was our first tournament ever. Eventhough we lack of training, we won the first match against CK( ntah pa benda 2). I think we won the match around 40 minutes. Susah boss. First, we don’t have confidence to win the match, ALHAMDULILLAH. We won. Nasib kali.SEMOGA LAH. Then, the second match we lost dgn teruk nya huhuhu. Kami lawan c ANYOI=BF c SOFIAH. Eventhough, we lost in 29 minutes( if I don’t mistaken) at least we kill them hehehe. Hero kmi time 2 x ngam lah huhu.SEMOGA LAH. SHAHARI got the FIRST BLOOD STATUS. Hahaha ayam.(just kidding).

The winner of the tournament will go to Sarawak. TAHNIAH!!!!SEMOGA LAH KAMU.

^_^




~wasalam~

Wednesday, August 25, 2010

ME @ CLUSTER B

Cluster B, that was my hostel name before move to new hostel called; Cluster C. This new cluster like hotel to me hehehehe.jan jelez.( eventhough the facilities still not complete). I will tell about Cluster C sometime in the future. Just wait ya.

Now, I want to tell about my previous cluster,yakni Cluster B. I stay at cluster B almost 2 years since I’m came to UiTM Sabah=part 1=July 2008. My first room at cluster B is B3418 (kalau x silap la). My roommates at that time are Felix,Berry and __________(ak lupa). All of them promote from PREKOM and I don’t know them(jumpa pn x pernah). Finally I can 1 kepala ngan diorg. Hehehe. I don’t know what can I tell about them because I jarang-jarang (pernahkah?) walk with them. Sorry geng.

Second semester, all my roommates are my course mates. Memang 1 kepala;joko, shahari and eljony. Our room is B2413. Bilik paling hujung. At that time, we are the noisiest people. Every night we made noise. Jiran-jiran pun marah kali.hahaha.Semoga la kamu. Di sebelah punya sebelah bilik is zul’s room also my course mate. He always made noise; dialah ketua. Teriak sana teriak sini like crazy people hahaha(just kidding).

Part 3, my roommate is Darwan. He never sleeps at room (ada juga lah). He stays outside UiTM .trip NR. The whole semester I’m alone huhu. Sometimes I feel scare sleep alone( x mati lampu hahaha).My room is B1309.

Part 4: my friends and I stay at joko and shahari room almost 1 month.PAITUNG. we don’t have room at that time. WHY?. Entah la, x da rezeki. PAITUNG with me includes sadre,afiq and fariz. Before we get room (B2509), kami di serbu by unit keselamatan (ramai bos); afiq andfariz berjaya melarikan diri;x adil. I,sadre,joko and shahari terpaksa melayan kerenah mereka.huhuhu.

Part 5 ;I stay with eljony at B2515 almost 2 months. Today, all siswa stay at Cluster C and my room is C3515. I have 4 new roommates; Dilsa, Sari and Boby. i think i like Cluster C.^_^

PART 1

Friday, August 20, 2010

Suddenly

This week all things happened suddenly.
Suddenly suddenly suddenly...habbbuuuttt!!!

Suddenly,
On Monday, "you have test this week",said our lecturer. Another class, "you have common test this Saturday."

Suddenly,
On Tuesday, received message: this Saturday common test for FAR300 at DK1 and 2 blok akademik baru.

Suddenly,
Tax320, will be no test. Read notice, "yalah"

Suddenly,
"Lelaki akan di pindahkan ke Cluster C pada hari Jumaat. Sila rujuk notis". An announcement from unit kolej Cluster B.

Suddenly,
Had BBQ with PM,SMF and MPP on Thursday night. Ayam x puas makan.huhuhu

Suddenly,
i post about suddenly.

Saturday, August 7, 2010

SYNF 2010

30 July 2010 - Registration and dinner at night.

31 July 2010 - Morning we have breakfast and briefing from Mustapha Hj Sakmud,President Majlis Belia Sabah (MBS). After that, the program began. The first program is Teaming with passion. This program place until night. Have you participated in this program? I never join it before this. That was my first time. i learned many things from that program. i learned what is passion actually,how to increase passion,how to convince ourself and many more. That program was conducted by Mr. Sukuriyya Masri from Telekom Malaysia Sabah. i hope all of you can join that program in future.

1 August 2010 - Like yesterday, we have breakfast in the morning(not enough). The program is forum from morning until night. So bored. There are four sessions of forum. Fisrt, mendidik akal budi generasi net. Second, perpaduan bangsa generasi net berteraskan gagasan 1 Malaysia. Third, memperkasa jati diri generasi net. Last, politik berwibawa merentasi generasi net. The last forum was the best. Overall, the forum told about generation net or Y.

2 August 2010 - Same also, breakfast first(still not enough). First program was forum entitled "ke arah membina rangkaian generasi net yang berkualiti". The last forum was "masa depan generasi net: perspektif mahasiswa". The last forum was representative by students from UiTM,UMS,UNIRAZAK and IPG. 12 pm: closing ceremony was started. The VIP for that ceremony was Sabah Chief Minister, YBHG Datuk Seri Panglima Musa Haji Aman.


~WASALAM~

Friday, August 6, 2010

Hi readers! How are you today? Hope all of you in the pink pf health. Last post i told about Nabawan with pictures. For your info,i want to post more pictures in Nabawan but i don't have time. So sorry.

Last Friday i attended Sabah Youth National Forum(SYNF) at UMS with 30 students. The forum start on 31 July until 2 August 2010 and the theme of the forum is "The Future of Net Generation". First day just for registration and we have dinner.

To be continued...

Sunday, August 1, 2010

PICTURES in NABAWAN












Hi again! Before this i had told about my OPKIM in Nabawan. Today also same but with pictures.




my family^



pekan nabawan



Thursday, July 29, 2010

OPKIM in NABAWAN

22-25 July 2010: 40 of us(UiTM Sabah students) went to Nabawan, join Program Rakan Muda Wawasan Desa(RMWD) IPT-UiTM 2010. That was my firt time go to Nabawan and my first OPKIM. There, i got a new family. My adopted mother's name is Mrs Flora Bt Sigoh. My adopted father's name i don't know,i forgot to ask him. Eventhough i don't know his name,he is very kind and very close to me. i have 2 adopted brothers; Tutung and Boboy(not real name) and with me this family, Aronic.

All my friends also have their own adopted family. i'm very lucky got this family; has car and motorcycle. i'm always drove my father's car when we want to go somewhere. Some of my friends family also have transportation and some of them got a poor family(not very poor). When they want to go somewhere, they just walk.

There also i learned Murut's dance. Eventhough i don't know and don't like dance, i challenge myself to try it. i learned only 1 move.hehehe. My friends said that we dance like a gorilla.yakah?i don't thing so. A lot of experinece i got from there. i'm very lucky can join this program. i hope after this i can join again to gain more knowledge and experience in people place.

Until today i still miss them..THANK YOU

Thursday, July 22, 2010

NABAWAN

TOMORROW I 'LL GO TO NABAWAN...HEHEHE

Saturday, July 17, 2010

FRESHIE

hi everyone...today i'll post something. :)

Something terrible had happened this week. All seniors in UiTM Sabah talked about freshie including me,hehehe. They said freshie is "kungpau" or snobbish. i as a PM don't know what to do. If they don't want to accost the seniors, what to do, their attitude like that. When we had a meeting last Thursday, all the issues about freshie. Huh! i felt bored. If they "kungpau" to seniors,up to them. Their attitude like that,what to do. Just let it be.

Yesterday one of the freshie became very popular. All of you knew it. KURT HUMMEL(not real name). All seniors in UiTM Sabah anger to him including me. What kind of attitude he had. His parents didn't teach him how to respect others especially people that older than him."BIKIN PANAS OH". i hope he can change his attitude after this and apologize to everyone.

Wednesday, July 7, 2010

#1

come back

Monday, May 10, 2010

farewell

good bye part 4...i'll miss u

Thursday, April 29, 2010

:)

hi!

Monday, April 12, 2010

last week

this week is our last week for lecturer....
next week is our final exam...
good luck..........

Tuesday, April 6, 2010

test

Hi bloggers!!
2 more weeks before final exam. i am not ready yet. Tomorrow i have a test. This week until the final exam will be the busy weeks for me.Huh!!!! Next week also our last assessment for BEL312. We still do not have idea what to purpose. i think thats all. bye bye..have a nice day...

Saturday, March 6, 2010

^_^

Hai! Today i'm feel happy. Hehehe...Let me tell u why i'm feel happy. Today, i have 2 common tests(huhuhu) ; first, from 8.15 am, second 12.15 pm. After the second test end, i feel very happy eventhough i don't finish answer the question(hehehe). Now, i can rest my mind without thinking about test anymore. However, i still have 2 more test next week(huhuhu).

So, after today, i will continue prepare for the next tests. ^_^

Saturday, February 20, 2010

Labuan

Do you know LABUAN? If not, let me tell u. Labuan is one of the Wilayah Persekutuan in our country. Before it become 'wilayah' it just called Labuan and one of the Sabah district. Today, it known as Wilayah Persekutuan Labuan.

For your information, last week i went to Labuan with my friends. That was my first time went to Labuan. Labuan is very nice place and beautiful island. There are many interesting places in Labuan like Chimney, Manikar, Pancur Hitam and 'Taman Burung'. My friends that i mentioned just now are Sadre, Zul, Fariz, Afiq and Hafiz. There are all felt very happy in Labuan.(i think)

We stay in Labuan for 3 days. 2 days in Manikar Beach Resort and 1 day in Joko's house. We arrived in Labuan about 4 pm on 13th February. Then, we went to dinner in Tomyam Island near the Labuan Town. All the foods were delicious.yummy. On 14th February, we went to the Chimney and Taman Burung Labuan. Chimney is a charcoal museum. There are a lot of charcoal stuffs show in that museum such as axe, hammer and etc. In Taman Burung, there are many types of bird such as eagles, owls, ducks and etc.

emmhh...i think that's all i can share to you all about my holiday in Labuan. Thak you so much to Joko and familiy because treat us very well.

Sunday, February 14, 2010

went to Sabah Port

Hi! Still remember me? I'm still busy and don't have much time to update my blog. Sorry.
However, today i have a chance to update my blog. Emmhh...what i want to say?(thinking).
Before that, GONG XI FA CAI to all people celebrate Chinese New Year.

Last Friday my friends and i went to the Sabah Port for our study trip. Sabah Port is located in Sepangar Bay. It is the most modern port in Sabah.( i think). When we arrived in Sabah Port, we were greeted by Mr Alex. Then, we were took to the main building of Sabah Port. In there, we have a talked from Mr Sabren. He was talked about the history of Sabah Port, what their are doing and the board of directors. After that, we were took to the executive lounge and meeting room. The meeting room is very beautiful and i think the most modern meeting room in Sabah.

I don't have much time to talk more about Sabah Port. If you wish to know more, you can log to suria capital website. That's all for now. See you again...bye bye have a nice holiday..happy holiday =)

Tuesday, February 2, 2010

happy

Today i feel very happy. Why? How about you? Do you happy today? I hope you all fell happy like me. Before i proceed my "happy", hi again! How are you today?

According to longman dictionary, happy means having feelings of pleasure, for example; something happen to you that make you feel satisfy. Today i am satisfy because yesterday i had presented my assessment 1. Eventhough not enough time, i feel satisfy with my presentation. Today i can relax and enjoy my day without thinking about BEL for a while. i only have 1 class today and start from 4 pm to 6 pm.hehehe, don't jealous. Today is my happiest day.

For my friends: good luck for your presentation and do the best.
" Happy makes perfect " ^_^
bye...

Saturday, January 30, 2010

ajinomoto

Hi!! almost a week i am not updated my blog.Sorry. This week i am still busy. There are a lot of work i must do. This coming Monday i will present my company products. Today, i still searching the info about my company. However, i must update my blog, right? i can do 2 work today, hehehe. Kill 2 birds with 1 stone.

Do you know ajinomoto? Today, i would like to talk about ajinomoto. Ajinomoto means essence of taste. It was introduced by Kikunae Ikeda in 1908. Kikunae Ikeda is Japanese. If you wish to know more about his, you can go to ajinomoto website. Now, ajinomoto is one of the biggest company in the globe. It have 100 branches around the globe include our country. Wow, that was awesome right. Ajinomoto products not only Aji-No- Moto, it have more others products which are Seri aji, Tumix and etc. Ajinomoto actually used to make our food delicious. Your family use ajinomoto? My family used it.

If you want to know more about ajinomoto's product, wait for my presentation this Monday.
Emmm...i think that's all for today. See you again soon. Good luck for your presentation.
Bye bye 0_o

Sunday, January 24, 2010

social gathering


Hi again! How are you? emh, I hope you all feel very well. Last week I’m very busy and do not have time to update my blog.Hehehe… Before this I talk about spider, right. Today I want to talk about my class BEL again. I hope you will enjoy reading my story.

22 January 2010(FRIDAY)- This is my first time wearing a blazer. I feel very hot and uncomfortable. Not only me wearing a blazer, my friends also. Do you know what happen on this date? We have a social gathering with other course. I think the course is DPA part 4, totally I’m wrong. The course is DIS part 6, our senior.

First, I feel shy with them. After briefing, the feeling suddenly disappeared. When the event start, my classmates and I go to them and start introduce ourselves to them. Not only our name, also our position in our company. Before I forget, we had asked to become one of the boards of director (BOD) in company that our choose. My company is Ajinomoto (Malaysia) berhad and my position is Chief Financial Officer (CFO). Most of the DIS students become a Chief Executive Officer (CEO). Some of them are director manager. In this event I know a new senior such as Effni, Hillary, Ida, and Jeniffer . All of them are CEO.

Emm..i think that’s all for now. Before I end, the social gathering are fun, funny and best.

Thank you for reading…*_*

To be continued…

9

Saturday, January 16, 2010

SPIDER




Hi again!! Today i want to talk about animals. Do you like animals? What kind of animals do you like? The most animal that i like is cat. Cat is very cute, right? Actually, today i am not talk about a cat. SPIDER. This is the animal that i want share to you. Do you like it? i know most of you do not like spider. Spider is very dangerous, right but not all the spider can kill human. That is the fact.

Spider is existing since 110 years ago. Spider is an invertebrate animal and it is a carnivore (eat meat only). There are many types of spider in this world which are Golden orb weaver (Nephila clavipes), Gasteracantha mammosa, wolf spider,Phidippus audax, Ryuthela secundaria and many more. It has 8 legs and can produce a web. Web is very important to spider. There is hunting by using its web to catch insects such as flies.

Most of females do not like spider because it’s disgusting, right. On the other hand, most of children nowadays like spider. That’s strange right. This is because their like to watch spiderman movie. Spiderman movie is very famous. Not only kids, also teenagers and adults like spiderman. I also like spiderman.

Most spiders will only bite humans in self-defense, and few produce worse effects than a mosquito bite or bee-sting. Most of those with medically serious bites, such as recluse spiders and widow spiders, are shy and bite only when they feel threatened. There were about 100 reliably reported deaths from spider bites in the 20th century.

So, if you see a spider does not touch it. It will attack you as a self-defense. If you frightened to spider, don’t panic. Just calm down.

Emh…I think that’s it I can share about spider to you. I hope that’s enough for you.

Bye bye…have a nice day. (~_~)

Related Posts with Thumbnails
There was an error in this gadget