Friday, December 31, 2010

MY 2010

Salam 1 Malaysia semua. Pertama sekali tahniah kepada pasukan Malaysia kerana berjaya memenangi Piala AFF Suzuki buat julung kalinya. Hari ini saya tak nak bercerita pasal team Malaysia. Hari ini saya nak berkongsi pengalaman, kisah, coretan dan kenangan ku di tahun 2010. Macam-macam yang telah saya lalui di tahun 2010 ini. Hari ini hari terakhir untuk 2010; semoga tahun ini lebih baik dari tahun 2009.

Macam-macam perkara yang telah saya lalui dengan rakan-rakan sepanjang tahun 2010. Awal tahun ini dah terima satu musibah yakni tak dapat hostel. Pening kepala memikirkan nak stay di mana rumah ku jauh (tak sejauh rakan-rakan yang lain). Cara terbaik ialah paitung iaitu tumpang di bilik kawan yang dapat hostel. Nasib baik si Joko dan Sarie dapat kolej. Seramai 4 orang kami paitung. Riuh rendah bilik itu oleh kami. Biarpun sempit dan serba kekurangan, kami bahagia.hahaha. Thank u Joko & Sarie. Rasanya itu ja lah problem terbesar ku tahun ini. Bulan Februari pula kami trip ke Labuan tanah tumpah si Joko. 1 malam kami stay di Manikar Resort dan 1 malam di rumah Joko. Itulah pengalaman pertama kami bercuti sama-sama. Kami juga telah ke Sabah Port. Mantap geng di sana. Usai semester 4 ku dengan jayanya walaupun merosot.

OPKIM LABUAN


KAKS



Semester 5 ku di hiasi pelbagai aktiviti. Pertama saya menjadi pembantu MDS kemudian terlibat dengan OPKIM-Program anak angkat. OPKIM pertama ku ialah di Kg Murni Nabawan. Pengalaman di sana memang best. Macam-macam yang saya lakukan time di sana. Paling banyak ialah menjadi pemandu. Pemanduan yang paling mencabar time drive ke Keningau. Naik turun bukit laluannya. Bahaya juga kalau silap. Kalau mama ku tahu aku bawa kereta pergi Keningau. Habis aku di maki. Pastu saya menyertai minum pagi bersama seorang dato(x ingat namanya) di Hotel Le Meridean. Sedap-sedap makanannya.hehehe. Next, saya join Seminar Belia Kebangsaan di UMS. Kami menang juga time di sana. yahoooo. Selepas raya, saya ikut pula KAKS dan mendapat johan RP terbaik. Selang 3 hari kemudian saya pergi ke Labuan untuk OPKIM lagi. Biarpun penat. Saya gembira dengan family di sana. Last sekali, saya menjadi urusetia untuk Seminar Sains Komputer dan Matematik pada 21-22 Dec lalu.

Itulah antara aktiviti-aktiviti yang saya sertai tahun 2010. Yang tak forrmal pula; macam biasalah lepak ngan kawan-kawan di 1 Borneo, jalan-jalan di KK, tengok wayang, makan, Shisa stay out dan macam-macam lagi yang tak berfaedah tapi tak memudaratkan. Apa-apa pun saya ingin memohon maaf kepada rakan-rakan dan semua yang mengenali diri ini jika pernah membuat salah dan sebelum 2010 melabuhkan tirainya; SELAMAT TAHUN BAHARU 2011 kepada anda semua. Semoga kita menjadi lebih baik di tahun-tahun yang akan datang dan impian serta azam kita pada tahun ini tercapai.

ROOMATE C3515


TIME DI NABAWAN


Monday, December 27, 2010

Uexpected

Salam 1 Malaysia semua. Dah lama tak buat entry baru. Kali ini saya nak bercerita mengenai bola sepak. hehe. Semalam dah berlangsung perlawanan akhir pertama Piala AFF Suzuki antara Malaysia dan Indonesia. Pasti ada antara kalian yang dah tengok semalam.


Ini lah kali pertama saya melihat Malaysia bermain dengan baik sekali. Mereka berjaya menguasai bola dari awal hingga minit terakhir perlawanan. Sungguh tak sangka. Saya berasa puas melihat perlawanan tersebut bercampur bangga dengan sokongan padu penyokong yang telah membanjiri Stadium Nasional Bukit Jalil. Pertama kali melihat stadium tersebut penuh demi melihat bola sepak. Tahniah kepada Malaysia yang berjaya menumpaskan Indonesia dengan 3 gol berbalas 0. SYABAS. Perlawanan akhir ke-2 akan berlangsung di Stadium Gelora Bungkarno pada 29 December ini. GOOD LUCK MALAYSIA.

Ramai-ramai lah kita semua menyokong Malaysia pada hari rabu ini. Semoga mereka menang dan membawa pulang Piala AFF Suzuki buat julung kalinya. AMIN.

SAFEE KETIKA MENJARING

Monday, December 13, 2010

ME & THEM

Saturday, December 11, 2010

The End


Alhamdulillah...syukur sangat kepada yang Esa. Akhirnya semester 5 ku berakhir dengan jayanya setelah semua subject ku lulus biarpun result paling teruk.huhuhu. Tak pa next sem boleh cuba lagi untuk naikkan CGPA. Semester depan dah akhir semester untuk ku. Hopefully grad on time. Amin. Semoga kita semua grad sama-sama.


TEMAN SEPERJUANGAN


Wednesday, December 8, 2010

Water

Air merupakan perkara asas yang sangat penting dalam kehidupan seharian kita. Ia di gunakan acap kali dalam rutin harian kita seperti mandi (lebih-lebih lagi mandi wajib), mencuci, dan makan & minum. Kali ini saya nak berkongsi cerita tentang air.

Pada hari jumaat yang lalu terdengar khabar bahawa air akan mati pada 8 – 12 December ini. “Mati lagi, asal aku di rumah ja ada masalah air,”saya merungut. Tujuan air dimatikan ialah nak membaik pulih agar tekanan air dikawasan saya ini bertambah baik. Hari ini air dah mati. Nasib baik lah masih ada air di dalam tong air (kami panggil d

rum). Baru hari pertama air dalam tong dah habis digunakan. Payah ni. Sabar ja lah. Ini semua cubaan. Dalam merungut, tiba-tiba teringat kawan-kawan hostel dan classmate.

Tiba-tiba terbayang keadaan seorang kawan ni; si J. kalaulah dia melalui keadaan saya sekarang ini. Entahlah apa jadi kat dia. Si J di hostel selalu ja pergi mandi. Balik dari class terus melabur dan mandi. Kadang-kadang saya hitung juga berapa kali si J mandi ni. Saya mandi 2 kali sehari ja, si J 4 kali sehari kot. Banyak betul menggunakan air. Pasti resah dia jika berada di tempat ku sekarang. Hehehe. Classmateku pula, si C, selalu ja saya usik dia. Dah mandi kah belum. Asal jumpa dia di class saya tutup hidung tanda mengusik dia. Bukan dia seorang ja, classmate yang lain pun saya usik juga. “nda mandikah?”kata-kata keramatku kepada mereka. Saya berkata demikian kerana saya melihat rambut mereka kering tiap kali ke class. Jadi, saya pun buat assumption yang diorang tak mandi pagi.hehehe. Kalau tak ada air macam sekarang ni tak pa lah kan.

Harap-harap tengah malam ada air lah. Boleh juga mandi membersihkan diri. Liat badan kalau tak mandi. Lima hari yang akan datang pasti mencabar.huhuhu.

Thursday, December 2, 2010

OPKIM Labuan

Pada 25-28 Nov 2010 yang lalu saya telah ke Labuan menyertai OPKIM – IPT yang disertai oleh UMS,Matrikulasi Labuan dan UiTM Sabah. Seramai 120 orang peserta yang menyertai program tersebut.

25 Nov 2010 – Kami (32 orang) telah bertolak dari UiTM Sabah menuju ke Menumbuk untuk menaiki feri ke Labuan. Perjalanan kami mengambil masa lebih kurang 3 jam. Kami sampai di menumbuk 10.30 am. Setiba ja di sana kami terus bergegas menaiki feri kerana feri dah nak bergerak. Ingat nak beli sesuatu sebelum menaiki feri tapi tak sempat (nak beli deodorant sebab lupa bawa). Kami sampai di Labuan jam 1.30 pm iaitu Kg Bukit Kuda. Majlis perasmian program kami berlangsung di situ. Majlis bermula dalam jam 2 lebih (VIP lambat sampai). Pada masa yang sama, perut kami semua dah berbunyi mencari makanan. Sebelum kami menjamu makanan, majlis penyerahan anak angkat berlangsung. Nama saya tak disebut termasuk 3 orang rakan saya. “Aku tercicir kah ni,”hatiku berbisik. Rupa-rupanya mereka perasan juga ada nama yang tak disebut. Mereka pun merombak semula nama-nama kami termasuk yang dah disebut. Semua pun bertukar-tukar keluarga semula. Keluarga angkat saya, A-an dan Bel bernama Rostam. Kami 3 orang berada dalam keluarga yang sangat ceria ini.

26 Nov 2010 – Pada tarikh ini kami tak ada apa-apa aktiviti. Kami Cuma meluangkan masa bersama keluarga angkat kami saja. Keluarga angkat kami ini sangat berpengaruh. (keluarga mantan ketua kampong Lubuk Temiang). OPKIM kali ini diadakan di 2 buah kampong iaitu Kg Bukit Kuda & Kg Lubuk Temiang. Kakak kami (sebenarnya mak angkat kami, dia suruh kami panggil kakak sebab dia masih muda lagi walaupun dah ada 4 anak) suka sangat melatah. Kalah si Bel. Balik-balik melatah. Dia ini anak mantan ketua kampong iaitu Hj Alias. Rumah kami berjiran dengan rumah Hj Alias. Hj Alias pula mengambil 5 orang anak angkat iaitu Hasni,Stracy,Lucy,Ija & Nani. Kami selalu ja pergi rumah mereka,makan,minum & ke tandas. Bergosip pun di sana. Ada 1 lagi rumah yang berjiran dengan kami, saya tak ingat namanya. Kami panggilnya nenek. Dia baru kehilangan anak tunggalnya 3 bulan yang lalu. Semasa dia berjumpa dengan saya kali pertama, dia menangis. Saya pun kaget. “Apa hal?”. Rupa-rupanya anak mirip dengan muka saya. Semua pun cakap saya mirip dengan arwah Wan. Kami telah ke Bandar berjalan-jalan. Sempat juga kami beli cokelat dan ole-ole untuk keluarga kami. Saya pun sempat beli deodorant. Pada sebelah malam pula, kami mengadakan motivasi kepada anak-anak Kg Lubuk Temiang.

27 Nov 2010 – Kami semua bangun awal bersiap untuk ke Kg Bukit Kuda. Acara sukaneka diadakan di sana. Macam-macam sukaneka yang dipertandingan. Conyohnya tarik tali, straw, bola beracun dan sebagainya. Saya hanya menyertai satu ja iaitu fearfactor. Saya minum air halia 1 botol. Pedas gila perutku dan leher ku time minum. Saya tak kisah, yanh penting kami menang. Yeeeaaaahhhh. Kg Bukit Kuda Cuma menang 2 game ja. Yang lain kami menang semua. Hahahaha. (kami jadi orang kampong Lubuk Temiang buat sementara waktu). Banyak kami bawa pulang hamper. Tak sia-sia kami. Pada sebelah malam pula, acara malam ria berlangsung. Malam ria kali ini sangat unik sebab bergabung dengan majlis perkahwinan. Sebelum acara kami bermula, acara berinai dan marhaban bermula dulu. Pertama kali saya lihat marhaban. Lepas acara marhaban, malam ria pun bermula dengan persembahan dari kanak-kanak dan para peserta OPKIM.

28 Nov 2010 – Hari yang sangat sayu untuk kami semua. Majlis penutupan program berlangsung dengan penyerhan semula anak-anak angkat. Keluarga angkat kami sangat sedih sampai menangis. Nenek telah memberi saya duit dan kakak member kami sarong. Sempat juga ibu(isteri Hj Alias) berbisik,” janganlah dulu kau balik Wan(nama panggilan ku di sana).” Sediah hatiku mendengarnya. Tiap hari saya menjadi driver untuk menghantar nasi lemak ke Bandar. Rindu saya dengan mereka. Adik-adik angkat ku pun menangis. Si Syarif yang paling sedih sebab dah tak ada saya yang sama jantina dengannya. Adik beradiknya semua bini bini(bahasa Labuan). Kami bertolak dari Labuan jam 2 pm menuju ke Menumbuk menaiki feri.

Related Posts with Thumbnails
There was an error in this gadget